Ugrás a tartalomhoz

EU Kiválósági KözpontISO 9001

ERCIMW3C MemberFraunhofer Projektközpont

Megoldások

lod.sztaki.hu

2013. April 17. 12:16

Az Elosztott Rendszerek Osztály által készített lod.sztaki.hu oldal egy Linked Open Data (LOD) szolgáltatás, amely magyar kulturális tételek adatait teszi közzé Szemantikus Web technológiák alkalmazásával. 

Alapul a Nemzeti Digitális Adattárból (NDA) válogatott metaadatokat használtunk, melyek könyvek, filmek, képek, cikkek, stb. leírását tartalmazzák. Az nda.sztaki.hu egy korábban készült szolgáltatásunk, amely OAI-PMH protokollon keresztül begyűjti számos magyar adatgazdától a metaadatokat, és azt egységes, jól konfigurálható keresőfunkcióval látja el. Az innen nyert Dublin Core metaadatok feldolgozása során saját fejlesztésű szkriptekkel oldottuk meg az XML formátum RDF-be konvertálását és a közben szükségszerű adattisztítást, adategyértelműsítést és egyéb minőségi javításokat.

Az adatkészlet 11 millió tripletet tartalmaz, melyből több mint félmillió a LOD felhő más adataival létesít kapcsolatot (például: DBpedia, VIAF). A szolgáltatás egy SPARQL végponton és egy fazettás böngészőn keresztül add hozzáférést az adatokhoz, melyek XML, HTML, N3, JSON, Turtle és egyéb formátumokban is hozzáférhetők. Az adatkészlet az alábbi RDF sémákat használja fel: Dublin Core, FOAF, schema.org és DBpedia.