Ugrás a tartalomhoz

EU Kiválósági KözpontISO 9001

ERCIMW3C MemberFraunhofer Projektközpont

Közösség

Intézetünk felismerte: nem elég kiemelkedő kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatni, meg kell találni azt az utat, ami a humán értékek felismeréséhez és gondozásához vezet! Társadalmi szerepvállalásunkat ugyanazzal a fegyelemmel, stratégiával és felelősségvállalással kezeljük, mint Kutatóintézetünk számítástechnikai és automatizálási területeit. Patinás múltunkra és munkatársaink elkötelezettségére építve, online- és külső szolgáltatásaink segítségével olyan fenntartható informatikai megoldásokat hozunk létre, melyek műszaki és intellektuális erőforrásainkat ipari partnereink, alkalmazottaink és társadalmi közösségek szolgálatába állítják.

A SZTAKI 40 éves sikeres működése során kialakította vállalati felelősségvállalásának alapelveit, s a saját maga teremtette lehetőségek kihasználásával, a jövőben is tervezett módon kíván részt venni azon tevékenységek támogatásában, amelyek tükrözik értékrendjét. Az intézet a környezettudatos magatartás kapcsán nagyon fontosnak tartja a jó gyakorlatok bemutatását, a példamutatást, a közösség építését. Alaptevékenysége jelentős mértékben járul hozzá a környezeti terhelés csökkentéséhez és az orvostudomány, környezetvédelem, telekommunikáció globális méretű problémáinak ellensúlyozásához. Termékeink, szolgáltatásaink, magas színvonalú műszaki - technológiai megoldásaink számszerűsíthető módon hoznak komoly pénzügyi és környezeti megtakarítást ipari partnereink és a magyar állampolgárok számára. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy hozzájáruljunk a múltbeli értékek megőrzéséhez és a jövőbeli értékek innovatív megteremtéséhez.

Fontosnak tartjuk, hogy ezen elkötelezettségünknek formális kereteket is adjunk, hiszen eredményességünket nem kizárólag profitban mérjük, aktív közéleti párbeszédet szorgalmazunk. Értékeinkre büszkék vagyunk, és úgy érezzük, működésünk komoly hatással van az élet különböző területein dolgozó emberek napi tevékenységére, legyen az a gazdasági, kulturális, tudományos vagy az oktatási szféra. Ismerje meg részletesen azokat a módszereket, amelyekkel a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete igyekszik jobbá tenni a világot.

Az MTA SZTAKI 1995 óta tagja a World Wide Web Konzorciumnak (W3C). A W3C itt nyitotta meg első kelet-közép-európai irodáját, a W3C Magyar Irodát. A W3C Magyar Iroda egyik fontos feladata és célja az, hogy a magyarországi intézményekkel (egyetemekkel, főiskolákkal, kormányzati szervekkel, civil szervezetekkel) és cégekkel megismertesse a Konzorcium fejlesztéseit (specifikációit, irányelveit, szoftvereit), s folyamatos tájékoztatást adjon róluk. Az iroda honlapján elérhetők a W3C-dokumentumok lektorált fordításai is, valamint a W3C hírei legújabb eredményeikről, az ajánlások fejlődéséről.

A SZTAKI Szótár a magyar web legkedveltebb ingyenes szótár szolgáltatása. A SZTAKI Szótár 1995-ben, a magyar web első interaktív szolgáltatásai között indult egy angol-magyar szótárral és heti 3500 látogatóval. 2010-ben már 6 szótárral és napi +100.000 látogatással a szótár forgalma a népszerű napilapok on-line kiadásaival és tematikus portálok forgalmával vetekszik.