Ugrás a tartalomhoz

EU Kiválósági KözpontISO 9001

ERCIMW3C MemberFraunhofer Projektközpont

Hírek

A European Robotics Week kiemelt eseménye a SZTAKI-ban

2013. December 09. 15:36

2011 óta minden évben megrendezik az Európai Robotikai Hetet, aminek az a célja, hogy minél több ország minél több robotikával foglalkozó cégének, tanszékének, laboratóriumának biztosítsanak nagy nyilvánosságot. Idén november 27-én az MTA SZTAKI CIM Kutatólaboratóriuma (CIMLab) koordinálásával az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnika Központja (BARK) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszéke (MOGI) vett részt változatos programokkal. Az esemény során lehetőség volt élő és virtuális labor-látogatásokra, előadások és bemutatók szervezésére, filmek, videók bemutatására is.

Az euRobotics aisbl (Association Internationale Sans But Lucratif) egy 139 tagot tömörítő, brüsszeli székhelyű nemzetközi non-profit szervezet, amelyik az Európai Robotikai Platform (EUROP) és az Európai Akadémiai Robotikai Hálózat (EURON) erőinek egyesítésével jött létre. A szervezet célja az európai robotikai közösség összefogása, a minél hatékonyabb fejlődés elősegítése. Az egyetemek, kutatók, az ipar képviselői, sőt a potenciális befektetők szoros együttműködést ápolnak az Európai Unióval a Horizon 2020 előkészítésében, a robotikai kutatási, fejlesztési és innovációs stratégiák és irányvonalak meghatározása érdekében. A robotikai kutatás, fejlesztés és innováció támogatása mellett a robotika jobb elfogadtatása is fontos cél, ennek érdekében erősíteni kell a versenyképességet, ipari vezető szerepet biztosítva a gyártóknak, szállítóknak, felhasználóknak és szolgáltatóknak, és a robotok legszélesebb körű alkalmazását kell biztosítani a professzionális és a privát felhasználásban egyaránt.

A rendezvényeken közvetlenül is több mint százan vettek részt, köztük számos egyetemi hallgató, oktató, kutató, ipari szakember, szakemberek az adminisztratív irányításból és érdeklődők. Mivel nemzetközi rendezvényeink is voltak a héten, elég sok külföldi vendég is közvetlenül láthatta a bemutatókat, az előadásokat, ill. az ezekről készült videókat. A CIMLab a következő demonstrációkat tette láthatóvá: „Rubik kocka megoldó ipari robot”, „Inkrementális lemezmegmunkálás ipari robottal”, „Újfajta, granulátummal töltött általános robotkéz megteríti az étkezőasztalt és tálalja a levest”, ”Intelligens, optikai értékelős Jenga játék” és szerveztünk egy „Smart robotics” c. nemzetközi workshopot is. Az esemény során bemutatásra került a SZTAKI 3DCC laboratórium, ill. termékük a Virtuális Kollaboratív Aréna (VirCA-t) is, amely a valóságos és a virtuális eszközök együttes kezelését teszi lehetővé.A robotikai hét, ill. a november 27-i bemutatók azt igazolják, hogy végre hazánkban is megindult egy komolyabb erőfeszítés, hogy a robottechnika az őt megillető helyre kerüljön, és ne csak a nagyvállalatok privilégiuma legyen.