Ugrás a tartalomhoz

EU Kiválósági KözpontISO 9001

ERCIMW3C MemberFraunhofer Projektközpont

Hírek

Idén is Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban

2013. August 21. 12:28

A tavalyi sikeres debütálás után 2013-ban már mindenki tisztában van vele: ha szeptember, akkor Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban! A Tempus Közalapítvány által összefogott hatvan változatos helyszín közül Intézetünk elsősorban a műszaki tudományok iránt érdeklődőket célozza érdekes tudomány-népszerűsítő előadásaival, demóival. Szeptember utolsó péntek éjszakája idén is a szenvedélyesen kíváncsiaké: végre kinyílnak a SZTAKI kapui, s az informatikusok kibújnak a számítógép mögül, hogy hétköznapi nyelven mutassák be a 21. század IT-vívmányait.

A Kutatók Éjszakája országos programsorozat keretében elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, egyetemista diákokat várjuk, hogy megváltoztassuk a kutatói életpályáról kialakult unalmas képet. Az érdeklődőknek alkalmuk lesz személyesen találkozni a magyar informatikai tudomány legjelentősebb alakjaival, kipróbálni eszközeiket, s megismerkedni munkásságukkal izgalmas előadások, tudományos-szórakoztató programok keretében. Az este folyamán két helyszínen várjuk vendégeinket, akik megtudhatják, kik állnak a sokszor látványos, ám valójában komoly felkészültséget és kreativitást igénylő ipari fejlesztések, akadémiai kutatások mögött.

Az egész estés program folyamatosan bővül: a legnépszerűbb tavalyi előadások mellé számos újdonsággal és meglepetéssel készülnek a szervezők, így 2013-ban nem öt hanem tizenegy színes programmal várjuk vendégeinket. Az érdeklődők idén is betekintést nyerhetnek a SZTAKI Szótár és a KOPI Plágiumkereső alkalmazás kulisszatitkaiba, de megismerhetik ipari robotlaboratóriumunkban és a 3D Internet-alapú Kontrol és Kommunikációs Barlangunkban zajló munkát is. Népszerű bemutatónkon a LIDAR-lézerszkenner felületmodellező alkalmazása csodálható meg újra, míg a Kende utcai épületben arra is fény derül, hogy mire jó a Digitális Holografikus Mikroszkóp vagy hogyan készül el egy szótár egy óra alatt. 2013-ban a webfejlesztésre is kiemelt hangsúlyt fektetünk: sorra vesszük az ingyenes turisztikai alkalmazásban, a Guide@handben rejlő lehetőségeket, bemutatjuk egy Android-alapú okosszemüveg fejlesztési fázisait, s elmélyedünk a háromdimenziós weblapok technológiai vívmányaiban. Akinek mindez nem volna elég, a pilóta nélküli légijárművek világa is izgalmakkal kecsegtet, ráadásul arra a találós kérdésre is választ kaphatunk, hogy „Mi az? Digitális, virtuális, és mégis megfogható?

Az osztatlan tavalyi sikerre való tekintettel a létszámkorlátot is megemeltünk: idén több mint félezer látogatóra számítunk. Kilenc részlegből verbuválódott, csaknem 40 fős stábunk szeretettel vár minden érdeklődőt szeptember 27-én 17-23 óra között, de a limitált férőhelyekre való tekintettel programjaink ezúttal is regisztráció kötelesek. A részletes információkért figyeljék honlapunkat és ne feledjék: ez nem az unalmas előadások estéje lesz, hiszen kézzelfoghatóvá tesszük a tudomány csodáit!