Ugrás a tartalomhoz

EU Kiválósági KözpontISO 9001

ERCIMW3C MemberFraunhofer Projektközpont

Meghívó

Tisztelt Professzor Asszonyok és Urak!
Tisztelt ünneplő munkatársak és tudós közösség!

Közel három nemzedék szakmai pályájának tanújaként, otthonaként, inspiráló környezeteként a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) idén tölti be fennállásának ötvenedik évfordulóját.

Ez a fél évszázad a közvélekedés szerint az „informatika évszázada” volt. Hihetetlen volt a fejlődés a számítástechnikai eszközök teljesítménye, a tárolókapacitások és a teljesítményegységre jutó árcsökkenés terén. Eredményképpen az informatikai alkalmazások betörtek az élet minden területére, ma el sem tudjuk képzelni életünket az Internet vagy a mobiltelefon nélkül, adatbázisok tömege vesz körül minket (tudunk róluk vagy sem), minden lényeges folyamatot számítógépek felügyelnek, egy középkategóriájú autóban több a mikroprocesszor, mint egy atomreaktor körül. Ennek a folyamatnak volt egyik szerény résztvevője intézetünk, végighaladva a saját fejlesztésű géptől a mainframe-eken, majd a mikroprocesszorokon, PC-n, workstation-ökön át vezető gyors fejlődésen. A rendszerváltás előtti időben különösen fontos szerepet játszottunk a tudás-transzferben, a két akadémiai intézetben (az MTA KFKI-ban és az MTA SZTAKI-ban) informatikusok generációja sajátította el a szakmát, és a rendszerváltás után közülük sokan sikeres cégalapítók, cégvezetők lettek. Lényeges szerepet játszott az Intézet a hazai hálózatfejlesztés és az Internet hőskorában. Mindig is – ma is – multikulturális intézet voltunk, több fontos tudományterületet műveltünk és igyekeztünk ötvözni a tudományos kutatás a fejlesztéssel, az alkalmazással és az egyetemi oktatással.

Az intézet az egyik legkiválóbb hazai szereplője az EU keretprogramjainak több mint egy évtizede, 2001-ben elnyertük az EU „Center of Excellence” címét és az evvel járó pénzügyi támogatást. Szakmailag a legkorszerűbb irányokhoz közeledve rendszeresen megújulunk, jelenleg a kiber-fizikai rendszerek, a Jövő Internete, a „Big Data”, a virtuális valóság, a Cloud (számítástechnikai felhő); alkalmazási szempontból pedig a járműipar, a logisztika, az adatbányászat jelentik a legfontosabb csomópontokat. Folyamatosan aktív részt vállalunk a felsőoktatásban, a nemzetközi és hazai tudományos szervezetekben, folyóiratok szerkesztőbizottságában.

Az Intézet alapításának 50 éves évfordulóját ünnepeljük most szeptember 23-án az Akadémia dísztermében és 24-én Lágymányosi és Kende utcai épületeinkben szakmai előadásokkal, laborlátogatásokkal, fogadással, melyre sok szeretettel várjuk Intézetünk jelenlegi és volt dolgozóit, nyugdíjasainkat; akadémiai, egyetemi és iparvállalati barátainkat, érdeklődő partnereinket!

Kérjük, nézzék át a mellékelt programot és regisztráljanak! Az alkalomra készült egy emlékkönyv is, amit minden regisztrált vendégünk megkaphat. Tájékoztassák barátaikat, ismerőseiket is a rendezvényekről! Köszönjük!

     

Informatikai múzeum (Szeptember 15-26 között 9:00-től 17:00 óráig. MTA SZTAKI, Lágymányosi u. 11.)

E kiállítás a SZTAKI elmúlt ötven évéből, a középső harminc év (1974-2004) még fellelhető, hardver-fejlesztéseket is megvalósító alkotások bemutatására vállalkozik. Ez az időszak volt a fejlesztések aranykora a magyar elektronikai és számítástechnikai mérnökök számára. Ennek okai között megtalálhatjuk a szabadabb információ-áramlást, az LSI áramkörök, félvezető memóriák, mikroprocesszorok megjelenését és korlátozott hozzáférhetőségét, valamint a hazánkat is sújtó embargót, mely főleg a bonyolult berendezések behozatalát tiltotta. Mindez azt eredményezte, hogy – az ipar, az oktatás, a tudomány és az államigazgatás számára – létre kellett hozni azokat a számítástechnikai és automatizálási eszközöket, melyek körvonalait nyugatról érkezett folyóiratokból megismerhettük. A feladat azonban csak nehezen megszerezhető tudással, sok-sok leleménnyel, és megfeszített munkával volt végrehajtható. Ragyogó megoldások, hasznos berendezések születtek, melyek létrejöttüket a nem pénzvezérelt, szakmailag elkötelezett, kutató-fejlesztő kollégák – néha családot sem kímélő – áldozatos munkájának köszönhetik.

Hétköznaponként 14 és 16 órai kezdettel, pénteken 11 és 14 órakor, valamint a Kutatók Éjszakáján a kiállítás házigazdái -- Manno Sándor, Palotási András, Méder István -- rövid tárlatvezetéseket tartanak.

     

Ünnepi ülés – 2014. szeptember 23. (kedd) 09.00 

MTA Díszterem

Programtervezet

09.00 – 09.10              Megnyitó

09.10 – 09.20              Lovász László

09.20 – 09.45              Vámos Tibor

09.45 – 10.20              Kávészünet

10.20 – 10.40              Pekárik Géza (MVM Paksi Atomerőmű Zrt)

10.40 – 11.00              Keviczky László

11.00 – 11.20              Lepsényi István (Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.)

11.20 – 11.40              Javier González Pareja (Robert Bosch Kft.)

11.40 – 12.00              Inzelt Péter            

(A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet online közvetíti az eseményt, mely innen érhető el.)


Szakmai nap az intézetben (2014. szeptember 24. – 09.00)

MTA SZTAKI Nagytanács, XI. Kende u. 13-17.

Előadások:

09.00 – 09.10              Megnyitó        

09.00 – 09.10              Bokor József

09.10 – 09.30              Monostori László: A gépipari automatizálástól a kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerekig

09.30 – 09.50              Baranyi Péter: A jövő 3D virtuális internete - VirCA

09.50 – 10.30              Kávészünet

10.30 – 10.50              Kovács László: 20 éves a DSD - a tradíció szerepe a tudományban

10.50 – 11.10              Edelmayer András: IKL 25 - az egyeditől a kooperatív autonóm rendszerekig

11.10 – 11.30              Szirányi Tamás: Látó szenzorok térben és időben: az önszerveződő gépi látás

11.30 – 11.50              Benczúr András: Számítástudomány: kezdetektől a Big Data megjelenéséig

11.50 – 13.30              Ebédszünet

13.30 – 17-00              Laborbemutatók (30 perces bontásban kezdődnek a demók, kérjük pontosan érkezzen!)

      

Kérjük, jelezze részvételi szándékát!

Kutatók Éjszakája az Intézetben (Szeptember 26. 16:30-23:30)

MTA SZTAKI, Kende u. 13-17/Lágymányosi u. 11. 

Fotóarchívumunkban (a Közösség/Múltidézés fejezetben) munkatársaink és szüleményeink válogatott fényképeit tekintheti meg.