Ugrás a tartalomhoz

EU Kiválósági KözpontISO 9001

ERCIMW3C MemberFraunhofer Projektközpont

Bartha Tamás, Ph.D., tudományos főmunkatárs, kutató
Bartha Tamás
Cím: 1111 Budapest, Kende u. 13-17.
Levelezési cím: 1518 Budapest, Pf. 63.
Szoba: K 217
Telefon: +36 1 279 6227
Fax: +36 1 466 7483
E-mail: bartha.tamasEZT_TOROLJE_KI@EZT_TOROLJE_KIsztaki.hu
Honlap: http://sites.google.com/a/sztaki.hu/bartha/
Részleg: Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium

Bemutatkozás

Bartha Tamás tudományos főmunkatárs, az Ipari Irányítástechnikai Rendszerek Csoport vezetője. Doktori (PhD) fokozatát 2001-ben védte meg. Részmunkaidőben a BME Közlekedés- és Járműirányítási Tanszékén egyetemi docens. Kutatási területei közé tartozik a nagy megbízhatóságú biztonságkritikus beágyazott rendszerek hardverének és szoftverének architekturális tervezése, tesztelése és formális verifikációja. Rendszeresen tevékenykedik az ehhez a területhez kötődő nemzetközi konferenciák programbizottsági tagjaként. Többek között rész vett a milánói IFAC World Congress 2011, a DRE-2006, MITIP 2006, EDCC-5, és SAFEPROCESS-2000 szervezésében is. A Paksi Atomerőműhöz kötődő projektek irányítója, részt vett többek között a paksi Reaktorvédelmi Rendszer (RVR) felújításában, az RVR tesztelését végző Univerzális Tesztrendszer, valamint az új Primerköri Nyomásszabályozó megtervezésében és megvalósításában. Tagja az IFAC „Technical Committee 1.5 on Networked Systems” bizottságának, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) „Technical Working Group on Nuclear Power Plant Control and Instrumentation (TWG-NPPCI)” nevű munkacsoportjának és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Bizottságának. Konzulensként irányítja a fejlett algoritmusokat alkalmazó, nyílt forráskódú PetriDotNet nevű Petri-háló szerkesztő és modellellenőrző eszköz fejlesztését. Meghívott kutatóként dolgozott az erlangeni Friedrich-Alexander Egyetemen és a pisai Istituto di Elaborazione della Informazione (IEI) intézetben. Háromszor nyerte el az MTA SZTAKI Intézeti Díját.

Beosztások

Végzettség

 • PhD (villamosmérnöki tudomány), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2001.
 • Okl. villamosmérnök, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 1993.

Kutatási területek

 • Formális modellezés, modellellenőrzés
 • Komplex ipari irányító és felügyeleti rendszerek formális verifikációja és validációja
 • Biztonságkritikus rendszerek hardver és szoftver tesztelési és diagnosztikai eljárásai
 • Számítógépes rendszerek megbízhatósági és kockázatanalízise
 • Hibatűrő és biztonságkritikus számítógépes rendszerek hardver rendszertechnikája

Tagságok, megbízatások

Oktatási tevékenység

Válogatott projektek

 • TRUCKDAS projekt (2009-2012)
  • A TRUCKDAS projekt (Vezetéstámogató elosztott rendszerek innovációja haszongépjárműves platformra) célja aktív biztonsági és vezetőtámogató funkciók megvalósítása volt haszongépjárműves platformra annak érdekében, hogy segítségükkel a haszongépjárművekre jellemző szigorú gazdaságossági feltételek és üzemeltetési körülmények között is elérje a kívánt balesetszám-csökkentő hatást.
 • Az MVM Paksi Atomerőmű ZRt. irányítástechnikai rekonstrukciója előkészítéséhez műszaki szakértői tevékenység ellátása (2009-2012)
  • A három éves keretszerződés során közel 30 különböző, az Atomerőmű irányítástechnikai rekonstrukciójához és a meglévő rendszerek hosszú távű továbbműködtetéséhez kapcsolódó K+F és szakértői feladatot oldottunk meg.
 • Szabályozó és Biztonságvédelmi Rendszer (SZBVR) és Reaktor Teljesítmény Szabályzó Rendszer (RTSZ) irányítástechnikai rekonstrukciójának műszaki előkészítése (2011)
  • A projektben az SZBVR és az RTSZ rendszerek irányítástechnikai rekonstrukciójához a műszaki specifikáció előkészítését és a beérkező vállalkozási szándéknyilatkozatok szakértői értékelését végeztük el.
 • DRESS projekt (2006-2009)
  • Az EU FP6 keretprogramba tartozó DRESS (Distributed and Redundant Electro-mechanical Nose Gear Steering System) projekt feladata egy, a jelenleg alkalmazott hidraulikus orrfutómű kormányrendszerekkel azonos megbízhatóságú elektromechanikus kormányrendszer kifejlesztése volt.
 • Primerköri nyomásszabályozó átalakítás (2004)
  • A projekt során az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. régi relés Primerköri nyomásszabályozóját cseréltük le saját fejlesztésű korszerű, elosztott, PLC-alapú szabályozórendszerre. Korszerű irányítási algoritmusokat dolgoztunk ki és implementáltunk. A projekt része volt az Atomerőmű teljesítményemelési projektjének.
 • Univerzális Tesztrendszer kifejlesztése a Reaktorvédelmi Rendszer periodikus tesztjeihez (1999-2003)
  • A projektben a jelenlegi paksi Reaktorvédelmi Rendszer periodikus és indítási tesztjeinek végrehajtására szolgáló, elosztott hálózati architektúrán és saját fejlesztésű intelligens teszt kártyákon alapuló tesztberendezést terveztünk és valósítottunk meg.

Publikációs adatbázisok

Új keresés