Ugrás a tartalomhoz

EU Kiválósági KözpontISO 9001

ERCIMW3C MemberFraunhofer Projektközpont

Szirányi Tamás, Prof, kutatólabor vezető
Szirányi Tamás
Cím: 1111 Budapest, Kende u. 13-17.
Szoba: K 409
Telefon: +36 1 279 6106
Fax: +36 1 279 6292
E-mail: sziranyi.tamasEZT_TOROLJE_KI@EZT_TOROLJE_KIsztaki.hu
Honlap: http://www.sztaki.hu/~sziranyi/
Részleg: Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium

1980-ban kapott villamosmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnikai Szakán. Egyetemi doktori fokozatát 1983-ban szerezte ugyanitt. Kandidátusi értekezését, melynek címe: “Új mérési és felismerési módszerek a képfeldolgozásban”, 1991-ben védte meg. MTA doktora értekezését, “Önszervező képmezők - Képi információ kifejtése, értelmezése és tömörítése önszervező tér és időbeli algoritmusokkal” címen, 2001-ben védte meg. 2001 novemberében Habilitációs címet szerzett a Veszprémi Egyetemen. 2002-ben egyetemi tanárrá nevezték ki.

 • 1980-1991 között a Videoton Elektronikai Vállalat Fejlesztési Intézetében dolgozott, fejlesztőként és vezetőként. Optoelektronikai egységek tervezésében vett részt, illetve az ezzel kapcsolatos kutatásokat és egyetemi oktatást koordinálta.

1986-ban készült el az általuk tervezett Lézernyomtató nullszériája, amely az elsö ilyen piacképes, saját tervezésű, kelet-európai gyártmány volt. Kifejlesztették egy faximile készülék kísérleti példányát. Az előbbi munkákkal kapcsolatban több alapkutatást is végzett az optikai rendszer és a képminőség vizsgálatának céljával. Ezen eredményeit nemzetközi folyóiratokban publikálta. Több újítás és két találmány fűződik a megvalósításokhoz.
Ezután Optikai Diszkes tárolók hardverfejlesztésével foglalkozott. Az általa vezetett csoport, illetve később 24 fős osztály fejlesztette ki az első hazai CD-ROM prototípusát és az újraírható lézerdiszk készülék kísérleti példányát (1990).
Közben, másodállású munkatársként az MTA SzTAKI-ban Roska Tamás kutatócsoportjában vett részt hardverfejlesztési és képfeldolgozási munkákban, majd a Celluláris Neurális Áramkörök (CNN) megjelenésével ezek képfeldolgozási alkalmazásaival kezdett foglalkozni.
1991-töl dolgozik főállásban, jelenleg tudományos tanácsadóként, az MTA SzTAKI-ban. Fő területei:
· elosztott szenzor hálózatok
· intelligens képi szenzorok,
· videók mozgás és esemény analízise,
· légiképek elemzése,
· képek és mozgások indexelése, valamint összefüggéseik értelmezése,
· képek minőségének és érzékelésének mérése,
· alakfelismerés és textúra-szegmentálás,
· Markov mezők és sztochasztikus optimalizálás,
· speciális képfeldolgozó rendszerek tervezése,
· digitalizált filmek restaurálása.

A képfeldolgozás elméleti kérdései, a ScaleSpace metrika és alkalmazásai, egyéb új matematikai eljárások alkalmazása és a gépi felismerés elvi határainak vizsgálata szintén részei tudományos kutatómunkájának.

 • Fenti munkái mellett éveken keresztül oktatott a BME Villamosmérnöki Karán. 1992-töl vett részt Veszprémi Egyetem Informatika Szakának szervezésében, ahol egyetemi tanár, a Képfeldolgozás tárgyak felelős oktatója, a Képfeldolgozás Laboratórium vezetője.
 • Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Információs Technológiai Karának egyetemi tanára.

- Eddig megjelent több mint 130 tudományos publikációja, köztük 40 rangos nemzetközi folyóiratokban. Ismert hivatkozásainak a száma több mint 500. 5 szabadalom részese.

 • Az elmúlt években elnyert 6 OTKA pályázatot, valamint a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat.
 • Szemináriumok tartására, valamint közös kutatómunkára vendégprofesszori meghívást kapott 1997-ben és 1999-ben a Freiburgi, Bordeaux-i és Lipcsei Egyetemekre, valamint 2000-ben és 2007-ben a francia INRIA-ra, 2008-ban pedig Bordeaux-ban.
 • Plenáris meghívott előadó volt a Multimedia Content Representation, Classification and Security (MRCS)workshopon Isztambulban 2006-ban
 • Számos konferencia és folyóirat, valamint magyar és európai uniós pályázatoknál szerepelt bírálóként illetve szakértőként. Negyedik ciklusban tagja az MTA „Automatizálási és számítástechnikai”, valamint „Informatikai” Bizottságainak. Az MTA doktor képviselője.
 • Alapítója és 5 évig elnöke volt a Magyar Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társaságának, melynek 1997-es és 2000-es konferenciáját társelnökként szervezte. Az „International Association for Pattern Recognition (IAPR)” szervezet vezető testületének a tagja, a szervezet konferenciáin több esetben volt szekcióelnök. A „Fundamental Structural Properties in Image and Pattern Analysis” címü IAPR konferencia egyik szervezője és társelnöke volt 1999-ben. Az IEEE Signal Processing Society tagjaként az IEEE Transactions on Image Processing szerkesztője hat évre, 2002 januárjától.
 • Az MTA SzTAKI Intézeti díját tudományos és publikációs eredményekért 1997, 2003, 2005 és 2006 években, az OTDK és OM Mestertanári kitüntetését 2001-ben, a ProScientia (Pannon Egyetem) díjat pedig 2011-ben kapta meg.
 • Az IAPR Fellow-nak választotta (2008-tól);
 • A Magyar Mérnök Akadémia tagja (2008-tól);
 • Az MTA Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsának (AKT) választott tagja (2009-2015);
 • A Bolyai Ösztöndíj Kuratóriumának a tagja (2007-2013);
 • Az MTA doktor képviselője (2007-2013);
 • Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának a tagja (2012- ).

Új keresés