T̩r ̩s Rend, 2000. Febr.-Mrc.

 

Szcs Anik
Csemp̩k kirlynje

Eperjesi ̪gnes k̩pzmv̩sz. Nem kell azonban lila k̦d̦n tțrni, hogy a k̦zel̩be juthassunk, szinte, nylt, term̩szetes. Mv̩szet̩t nem misztifiklja. Mvei mindennapi ̩lethelyzetekre adott reakcik, azokra az ̩lethelyzetekre, melyek, brmilyen egyszerek legyenek is, az adott pillanatban a leginkbb kițltik gondolatait. Kislnya sz̹let̩se ihlette p̩ldul az jsz̹l̦ttek cm sorozatt. A csecsem fotogrammokhoz titokzatos, f̩ny-rny̩kban, șt̩t-vilgosban kirajzold ̩rz̩ki nyelvet teremtett. Az els konyhai, s̹t̩si ks̩rleteibl - ehet s̹tem̩nyek mellett - egy k̩psorozat is sz̹letett, a S̹lt k̩pek, sznd̩kosan, festien oda̩getett pisktkkal ̩s megp̦rk̦ld̦tt tepsikkel. R̩gta d̩delgeti egy csempesorozat ̦tlet̩t is, megvalstshoz viszont sajt laksfel̼jtsa teremtett alkalmat, s a csemp̩k csak ezutn kezdt̩k el jrni sajt ̼tjukat, killtsi trgyakk̩nt.

jabb mveihez k̹l̦nb̦z term̩kek rajzos csomagolst hasznlja kiindulpontul. Egy ̼j m teht mr a boltban, vsrls k̦zben kezd formt ̦lteni. A fogyaszti trsadalomnak aktv tagja, gyakran vesz olyan dolgot, amire nincs sz̹ks̩ge. A csomagols az, ami kell neki, ez az, amibl ̼j k̩p sz̹lethet. Ezek a mvek a hzimunka, a hziasszonyi teendk vilgt jelentik meg, egyszeren, term̩szetes bjjal. Csupa olyasmi, ami mindannyiunk szmra ismers.

Eperjesi ̪gi k̹l̦nleges mv̩szi adottsga taln ̩ppen ebben ragadhat meg: k̩pes felfedezni ̩s kiaknzni a mindennapisg, a h̩tk̦znapi trgyi vilg rejtett mv̩szi lehets̩geit.

Ugyanakkor a csemp̩k mv̩sznj̩nek ms irny̼ tervei is vannak: a mv̩szet zrt vilgt min̩l inkbb kiterjeszteni, centrumt - lehets̩g szerint - az "̩letbe" kihelyezni. A kortrs mv̩szet szerinte nagyon is ̩l ̩s l̩tez dolog, ̩rdemes vele szmolni mindazoknak, akik laksuk, munkahely̹k, vagy brmilyen bels t̩r dszt̩s̩rl gondolkoznak. Egy biztos: az ̩n f̹rdszobm falt Eperjesi ̪gi csemp̩i fogjk bortani.

Back to Articles