Praesens, 2004. november

Willem van Zoetendaal

̪gnes Eperjesi & Gbor Kerekes
Van Zoetendaal Gallery, Amsterdam, 2004. oktber 23 - november 28.

 

A Van Zoetendal Gal̩ria killtsa a magyar Kerekes Gbor ̩s Eperjesi ̪gnes munkit mutatja be, mely vratlan, ugyanakkor megkap ̦tv̦zete k̩t egymstl teljesen k̹l̦nb̦z mv̩szi felfogsnak. Az alkotk az absztrakt ̩s figuratv brzols hatrait, valamint az ̩szlel̩s fogalmt vizsgljk mveik segts̩g̩vel.

Kerekes Gbor munki a fotografikus ̩s a XIX., ill. a kora XX. szzadban zajl csillagszati, biolgiai, valamint medikai tudomnyos ks̩rleteket id̩zik, s ezekhez hasonlk̩ppen is intuitv mdon dolgozik. Fizikai jelens̩gekrl k̩sztett foti szrmazhatnnak akr olyan kiadvnyokbl is, mint a Photographic Atlas of Selected Regions of the Milky Way (F̩nyk̩p̩szeti atlasz a Tej̼t vlogatott szakaszairl,1927), vagy a La Carte du Ciel (Az ̩g t̩rk̩pe, 1887-1964). Term̩szeti trgyakrl szl k̩pei az Arrangements of Fossil Shells (skori kagylk rendszerez̩se,1837-39)-f̩le dagerrotpikra eml̩keztetik a szeml̩ldt, valamint Henry Fox Talbot korai, "fotog̩n rajzaira" (1839-41), melyek botanikus illetve paleontolgiai t̩mkat dolgoznak fel. A precz fotknak, azok ̦sszetett strukt̼rjnak ̩s r̩szleteinek k̦sz̦nheten - mint p̩ldul a korl (L. Rousseau, 1855) vagy a kristly (W.A. Bentley, 1911/ A. Renger Patzsch,1930) eset̩ben - a tudomnyos, eszt̩tikai ̩s absztrakt motvumok megfelelnek a XIX. ̩s a korai XX. szzadiaknak. Kerekes bepillantst enged nek̹nk a spirlok, vonalak ̩s mintk absztrakt vilgba, ugyanakkor nem szolgltat hozz semmilyen (tudomnyos) informcit, hisz brmilyen jelent̩s, ̦nll k̩pk̩nt benne foglaltatik az alkotsban. Ebben az ̩rtelemben leg̩rdekesebb mvei taln az emberi testrl k̩sztett k̩pei. Kerekes nem csupn k̹ls jellegzetess̩geket mutat meg (pl. elvakart ki̹t̩seket Anya lba cmmel), hanem behatan tanulmnyozza az emberi test belsej̩t is. Csodlatra m̩lt r̩szleteket tall a legh̩tk̦znapibb dolgokban is. Egyszer hajf̹rțk țr̩keny szobork̩nt szerepelnek p̩ldul egy drmaian f̩nyk̩pezett, f̩ny ̩s rny̩k keresztezte tjon. A mv̩sz tj̩kozdsi pontokat keres, mik̦zben ̼jra ̩s ̼jra felid̩zi tudomny ̩s mv̩szet, intuci ̩s racionlis logika formlis kapcsolatt. Mv̩szi belltdshoz a fotțrt̩neti technikkat tallta a legautentikusabb kifejez̩si mdnak. Ennek k̦vetkezt̩ben aztn k̹l̦nf̩le anyagok ̩s eljrsmdok sz̩les trhzt hasznlja fel: dolgozik s-paprral, kallotpival, ez̹stbromid paprral, albumin ̩s ez̹st-klorid printekkel. Kerekes Gbor figuratv ̩s absztrakt brzolst ̦tv̦z t̩mak̦r̦k, interpretcik ̩s technikk sz̩les varicijban.

Eperjesi ̪gnes Csaldi albumot mutat be az ̩rdekldknek. Alkotsa a szem̩lyes ̩s a kollektv, az egy̩n ̩s a k̦z̦ss̩g k̦z̦tti fesz̹lts̩g vizualizlsnak problematikjra ̩p̹l. Banlis tucattrgyakat brzol szem̩lyes ̹zenetekkel elltva. Eperjesi piktogramok segts̩g̩vel besz̩li el sajt csaldja țrt̩net̩t, melyeket a legk̹l̦nb̦zbb csomagolanyagokra, pl. ajnd̩kcsomagolra, nejlonszatyorra ̩s cukorks paprra nyomtat. Szem̩tbe doband apr k̩peket hasznl ̼jra fel, melyeket nap mint nap ̼gy hajtunk ki, hogy meg se n̩zz̹k ket. Alkotsaiban k̦vetkezetesen vizsglja a țmegm̩diban megjelen k̩pi vilgot, s kommentrjai a fogyaszts ̦r̦meinek finom kritikjak̩nt is felfoghatak. A h̩tk̦znapi trgyak brzolsa, a hiteless̩g, a reprodukci, az imitci ̩s az alkots k̩rd̩seinek behat tanulmnyozsa a Pop Arttal prhuzamos jegyeket lttat.

Eperjesi ̼jrarendezi a k̩peket, mik̦zben sajt țrt̩neteivel ltja el ket. j, eszt̩tikai mins̩get kapnak gy, megvltozik a jelent̩s̹k ̩s ̩rtelm̹k. "Ha a k̩peket kiemelj̹k eredeti kontextusukbl, v̩g̩rv̩nyesen elvesztj̹k alapvet jelent̩s̹ket. Rajzokbl p̩ldul ̦nll k̩pek lesznek azltal, hogy sorozatokat csinlok bell̹k, s ezltal ̼j jelent̩st is kapnak, ̩s msk̩nt kezdenek el mk̦dni abban a k̦zegben ̩s ̦sszef̹gg̩sben, amibe ̩n rendelem ket." A f̩nyk̩p̩szeti folyamatok k̦zben negatvk̩nt alkalmazza a mv̩sz a transzparens csomagolanyagokon tallhat piktogramokat, sematikus k̩peket, rajzolt instrukcikat, valamint egyszer f̩nyk̩peket, majd v̩g̹l a felnagytott fotkon trja fel azok gazdag strukt̼rjt. N̩ha absztrakt mintkk mosdnak ̦ssze ezek a jelek. A falon lg fotk mellett a Csaldi Album k̩zzel k̩sztett, limitlt szm̼ fotmappk formjban is lthat.

 

Back to Articles