Línum Művészeti fesztivál:

Ideális helyszín - magas színvonal

Nagykovácsi - a budai hegyek karéjában fekvő falu, szinte a főváros, Budapest határán. Régi, csinosan újjáalakított házai őrzik a századokkal ezelőtt betelepült szorgalmasan gazdálkodó sváb lakosság hagyományait, de a zajos városból kiköltöző értelmiségi-művész családok új otthonai sem rínak ki a harmonikus környezetből. A község kapujában egy új, de ugyancsak a tájba simuló épületegyüttes fogadja a látogatót, az Amerikai Iskola, amely a kortárs magyar építészet ötletességét és a kivitelezés korrektségét testesíti meg. A központban jó akusztikájú barokk templom áll, a falu másik határában egy elhagyott, de ugyancsak sokoldalúan hasznosítható, egyelőre üres kőbánya kráter fekszik, arra várva, hogy egy vállalkozó szabadtéri színpadot építsen benne.

Nagykovácsi tehát ideális helyszíne a pilisi növényritkaságról elnevezett Linum Művészeti Fesztiválnak. A sorozat három évvel ezelőtt indult, 2003-ban csupán a negyedik fesztiválra kerül sor - ez a nagy európai versenytársak mellett történelmi távlatban csak pillanat. De a Linum, amely erős, magas színvonalú programmal indított, nem engedett, nem enged az olcsóság csábításának és zenei kínálatával, irodalmi programjaival, képzőművészeti bemutatóival magas mércét célzott meg.

Ez nem jelenti azt, hogy komor eseménysorozat lenne, ellenkezőleg jókedvű, sokszínű, az élet örömeinek is hódoló fesztivál, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a zárónapon mindig kerti mulatság koronázza meg, s hogy 2002-ben a fesztivál borát, a tüzes, zamatokban gazdag Linum Vulcanumot is bemutatták. Remélhető, hogy egy új és hamarosan európai hírű ital is a Linum fesztivál jó hírét postázza szerte a kontinensen.

Albert Mária

a Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Komolyzenei szakosztályának elnöke

További információ: sza_nk@axelero.hu,  gulyasdenes@axelero.hu,
www.linum.hu

Szomolányi Attila

Linum Fesztivál

- Nagykovácsi Polgári Egylet

H-2094 Nagykovácsi, Lombos u. 3.
+36 26 555 028
+36 203 988 216

Programelőzetes

A rendezvény saját honlapja