Graffiti-mentésA szövegek falraírásának a nagyvárosi folklórban hatalmas hagyománya van. A szabadság demonstrálásásnak ez az egyik legegyszerűbb módja, az alkotó elvileg minden városlakóval kommunikál. Olvashatóvá tesznek egy amúgy - lényegét tekintve - olvashatatlan várost. Gondolunk csak a falakon megmaradt vallomásokra, nevekre és egyéb aktualitásukat vesztett jelekre. Ezek többsége olyan egyszeri felirat, amit sem fizikailag, sem erkölcsileg nem védelmez semmi, söt inkább ezek eltűnésén fáradoznak. Fontos elemük e feliratoknak, hogy egy komoly tiltás ellcnére születnek meg, a leghétköznapibb falfirka is elvileg illegális rongálás; ebböl következik a sietség, rövidség ill. befejezetlenség. A fizikai kereteit az emberi test lehetőségei szabják meg; minden graffiti a saját elöállításának a mozgás-kottája is egyben.

Jelen munkámban egy (vagy több) ilyen feliratot szeretnék megörökíteni, azaz a művészet fogalomkörébe vonva természetes életkorát meghosszabítani. Az egyik ilyen felirat Budapesten, a Városház utca végén található, emlékeim szerint közel tíz éves lehet.

Graffiti-mentés,
a SZTRIPTIZ felirat a Városház utcai MATÁV-székház falán

Graffiti-saving
the word SZTRIPTIZ on the Városház Street wall of MATÁV headquartersAz alkotó eredeti szándékát ma már csak találgatni lehet, nem tudni, miért is volt a SZTRIPTIZ szó neki akkor fontos, ezért mára a szöveg hatása kifejezetten költői.

Tehát ezt a feliratot szcretném bronzba öntve megőrizni, rnéghozzá úgy,

hogy az eredeti tipográfiát kb. két centi magas bronzból kiöntve és a falra szerelve mintegy letakarnám az eredeti festett betűket.

Remélem, ezzel az egyszeri aktussal sikerül a falfeliratokra terelni a figyelmet, emléket állítva egy néhai futó gondolatnak, egy ismeretlennek., aki öntudatlanul a művészet eszküzeit alkalmazta korlátai közül való kitörésre.

Ez az eljárás egyszersmind demonstrálja a művészet jócselekedet jellegét is: egy elcsúfított falból mütárgyat varázsol.

Nem bánnám, hogyha ezzel egy olyan mozgalom indulna el, amely célul tűzi ki nagyvárosokban egy-egy falfelirat ilyen jellegü megörökítését.

Alternatív javaslatként vagy akár a munka másik részeként egy hasonló megörökítésre javasolnám a Kodály köröndön található JOY DIVISION feliratot.

Sugár János