chapters   Gallery by Night International
  1997. III. 14-23.


A Fiatal Képzõmûvészek Stúdiója Egyesület szervezésében, a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatásával és együttmûködésével

egyestés kiállítások a Stúdió Galériában
megnyitók minden este 22 órakor

A Fiatal Képzõmûvészek Stúdiója Egyesület szervezésében, a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt, ez évben - 1991 óta immár a hetedik alkalommal - ismét megrendezésre kerül a Stúdió Galériában a Gallery by Night képzõmûvészeti eseménysorozat, idén Gallery by Night International címmel.

A program struktúrája változatlan: március 14-étõl tíz napon át, minden este újabb és újabb mûvészek munkáival találkozhat a közönség a Képíró utcai galériában, s a megnyitók minden este 22 órakor kezdõdnek és éjfélig tartanak.

A korábbi évek gyakorlatával szemben azonban idén nem csak a magyar kortárs mûvészet jelenik meg a programban, hanem a nemzetközi képzõmûvészeti élet képviselõi is. Ahogy a címbõl is kitûnik, a magyar mûvészek külföldi képzõmûvészekkel együtt dolgoznak egy-egy kiállításon, közösen hoznak létre estérõl estére egy egységes mûvet, vagy különbözõ mûvészeti és kulturális kontextusban született gondolataikat ütköztetik ezúttal egymással úgy, hogy egy kiállítótérbe helyezik alkotásaikat.

Az elképzelést, hogy a fiatal magyar képzõmûvészek ezúttal nemzetközi összefüggésbe kerülve mutatkozzanak be Budapesten, az elmúlt évek eseményei inspirálták. Úgy tûnik, mintha a 80-as évek végi politikai változások következményei most kezdenék éreztetni jótékony hatásukat a fiatalabb mûvésznemzedékek nemzetközi szintû integrációjában. Az utóbbi években egyre több mûvész vesz részt a legkülönfélébb formában és feltételekkel szervezõdõ kisebb-nagyobb nemzetközi kiállításokon, képzõmûvészeti eseményen, ösztöndíjakkal hosszabb idõt töltenek külföldi városokban, sokuk számára egyre természetesebbé válik a mûvészet nemzetközi vérkeringésében való részvétel.

A Gallery by Night International kiállítássorozat rendezõ elve egyrészt az volt, hogy számítva a már meglévõ, mûvészek közötti személyes kapcsolatokra, lehetõség nyíljon arra, hogy a mûvészek kiállítási szituációban is megismerhessék egymást, másrészt viszont magyar mûvészek olyan külföldiekkel kerülhessenek kapcsolatba, akik gondolkodás- vagy alkotásmódjában felismerhetõk az azonosság vagy éppen a termékeny ellentmondásosság jegyei.

Az eseménysorozat létrejöttében nagy segítséget nyújtottak az egyes országok budapesti kulturális intézetei, valamint külföldi mûvészek, kurátorok és galériások.

Kurátorok, közremûködõk: Bencsik Barnabás, Koronczi Endre, Mariele Neudecker (London), Szõke Annamária, Barbara Thumm (Berlin), Timár Katalin

Az eseménysorozat támogatói: Pro Helvetia - Független Képzõmûvészeti Mûhelyek Ligája, Goethe Institut-Budapest, Nemzeti Kulturális Alap, "In and Out of Touch" brit-magyar képzõmûvészeti csereprogram, Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium, British Council

Gallery by Night International 1997. 03. 14 - 23.
Stúdió Galéria
megnyitók minden este 22 órakor

március 14. péntek Paul Neulinger (D)
Gerhes Gábor
március 15. szombat Hayley Newman (GB)
Eike (D/H)
március 16. vasárnap Lang/Baumann (CH)
Komoróczky Tamás
március 17. hétfõ Luchezar Boyadjiev (BG)
El-Hassan Róza
március 18. kedd Heidi Specker (D)
Köves Éva
március 19. szerda Graham Gussin (GB)
Ian Joyce (GB)
Derek Walker (GB)
Lakner Antal, Menesi Attila
március 20. csütörtök Kathy Rae Huffman (USA)
Ewa Wohlgemuth (A)
Szacsvay Pál
március 21. péntek Németh Ilona (SK)
Deli Ágnes
március 22. szombat Daniele Buetti (CH)
Kámán Gyöngyi
március 23. vasárnap Bridget Smith (GB)
Németh Hajnal