Elmúlt a nyár... ('99)

Az idén is sokan vettek részt a SZTAKI SC Vitorlás szakosztály rendezvényein: a két hétvégi túrán négy-négy hajóval 22-20, az egyhetes arácsi vitorlástáborban kb. 30, a kéthetes (1300 km) adriai túrán pedig 10 fő vett részt. Elég jó, szeles idők voltak, élményben nem volt hiány. Ennek ellenére élménybeszámolók -érthetetlen módonJ - nem nagyon születtek. A szakosztály becsületét végül legfiatalabb tagunk, a 11 éves Kovács Krisztián mentette meg. Az alábbiakban közreadjuk az ő élménybeszámolóját, hátha mások is kedvet kapnak.

Nyári élmény

Szombat reggel volt. A Hófehérkével, egy gyönyörű fehér túravitorlással Szemes felé vettük az irányt, hogy elhozzuk a Jüci nevű hajót Arácsra.

A szél csendes volt, de haladtunk. A reggeli ködben alig látszott Tihany. Sokszor fürödtünk. Tizenegy óra tájban nőtt a szél, s így fél egykor átkeltünk a "csövön", a Balaton legkeskenyebb részén. Mivel a szélből délután szellő lett, ezért csak ötkor érkeztünk Szemesre. Betértünk a "Halálom" étterembe, ahol jóízűt ettünk. Azután felszereltük Jücit, s fél hétkor már el is elindultunk visszafelé. Ekkor kezdett ÉNy felől sötétedni az ég. Először úgy tűnt, hogy hamar elvonulnak a viharfelhők. Negyed nyolc volt. A szél egyre nőtt, mi ott álltunk a Balaton közepén és cseréltük a vitorlákat. Levettük a fokot s feltettük a vihargrószt. Három méteres hullámok hátán lovagoltunk. Tíz másodpercenként dörgött s villámlott. A szél nőttön-nőtt, zuhogott az eső, minden hullám becsapott a kokpitre. Úgy gondoltuk, hogy reffelünk. Az első reffzsínor hiányzott, ezért a második sorra reffeltünk, de túl lassan mentünk.

A másik hajó elhagyott! -gondoltuk. Este tízkor Öreg Tihanyban manővereztünk. Négy kört tettünk meg a kikötés előtt. Leszereltük a vizes vitorlát, s lefeküdtünk. Később megtudtuk, hogy Jüci Földvárra "menekült"...

Másnap reggel a szegényes reggeli után felhúztuk a vitorlákat majd Arács felé, a Paksi Atomerőmű kikötőjébe indultunk. A gyenge szél miatt szinte csak álltunk, majd bekapcsoltuk a motort. Szerencsétlenségünkre pont járőrözött egy rendőrhelikopter, egy kört tett fölöttünk, közben sípolt egyet. Mi nem állítottuk le a motort. Ezért még egy kört tett, majd elment.

Hamarosan megérkeztünk, s örömmel léptünk a szárazföldre.