Ugrás a tartalomhoz

EU Kiválósági KözpontISO 9001

ERCIMW3C MemberFraunhofer Projektközpont

eLearning Osztály

Vezető

Márkus Zsolt László
Márkus Zsolt László
Cím: 1111 Budapest, Lágymányosi u. 11.
Szoba: L 417
Telefon: +36 1 279 6191
Fax: +36 1 209 5269
E-mail: markus.zsoltEZT_TOROLJE_KI@EZT_TOROLJE_KIsztaki.hu

Titkárság

Gonda Katalin
Gonda Katalin
Cím: 1111 Budapest, Lágymányosi u. 11.
Szoba: L 418
Telefon: +36 1 279 6193
Fax: 2095269
E-mail: gonda.katalinEZT_TOROLJE_KI@EZT_TOROLJE_KIsztaki.hu

Tevékenység

Az MTA SZTAKI eLearning Osztálya az elmúlt évtizedben a hazai informatikai piac több szegmensében is meghatározó szereplővé vált, főként az innovatív termék- és tartalomfejlesztésben valamint különböző szakértői területeken. Az eredmények elérését elsősorban az oktatási, mobil, multimédia és kutatásfejlesztési tapasztalatok sokoldalú alkalmazása tette lehetővé.
Az eLearning rendszer bevezetési projekteken túl illetve azokhoz kapcsolódóan a tananyagfejlesztéseink során gyűjtött tapasztalatainkra alapozva egy aránt hatékonyan tudjuk végezni egyedi és generikus tananyagok fejlesztését. Munkatársaink közreműködésével és irányításával már több ezer multimédia elem fejlesztését tudhatjuk a hátunk mögött, megbízóink megelégedettségére. Az összehangolt csapatmunka végeredménye mindig valamilyen szabványos tananyagcsomag, illetve azok helyszíni telepítése és konfigurálása.
Az eLearning területén szerzett tapasztalataink újabb területekre való kiterjesztésével az osztály legfontosabb tevékenységei közé került az innovatív programfejlesztés webes és mobil platformokon, ahol mára már kiemelt területté vált és egyre szélesebb palettát fed le a turisztikai célú mobil alkalmazások fejlesztése.
Tevékenységünk szerves része az alkalmazott kutatás, szakmai tanácsadás és továbbképzés. A Klagenfurti Egyetemmel több éve folytatunk eredményes együttműködést a multimédia kiszolgálás újszerű, hatékony módszereinek kutatása területén.
Az osztály fontos tevékenysége komplex hazai és EU pályázati projektek megvalósítása és irányítása.

Legfontosabb kutatási területeink

 • eLearning keretrendszerek, tanfolyam- és vizsgaszervező rendszerek
 • eLearning szabványok, módszertani képzések, eLearning tananyagok
 • Helyfüggő szolgáltatások, mobil szolgáltatások, szolgáltatások videószemüvegre
 • Kulturális örökség megőrzése, digitális tárházak, webes szolgáltatások
 • Multimédia prezentálás, HTML5
 • Multimédia kiszolgálás optimalizálása (adaptív elosztott multimédia szerverek, hoszt ajánlás, tartalomadaptálás, P2P streaming és önszerveződő algoritmusok)

Kiemelkedő eredményeink

Osztályunk a kezdetektől fogva elhivatott volt az eLearning tananyagfejlesztésben alkalmazott nemzetközi szabványok alkalmazása iránt, amelyek magyarországi elterjedését nagyban köszönheti nekünk a szakma. Nevünkhöz fűződik a 2002-ben elindított hazai eLearning Fórum konferencia sorozat alapítása, amelynek jelenleg is társszervezői vagyunk. Az utóbbi időben foglalkozunk a beépített mikroszámítógépet tartalmazó videószemüveg vezérlésének programozásával. Az ennek a munkának a keretében elkészített HTML5 alapú "Többplatformú (web és mobil) angol tananyag kezdők számára" elnyerte az innovatív megoldás különdíjat a Kiváló Magyar Tartalom eFestival 2012 elnevezésű szakmai versenyen.
A turisztikai célú mobilfejlesztés keretében született a piaci alapokon is működő GUIDE@HAND szolgáltatás, amelynek folyamatos szoftverfejlesztési hátterét osztályunk biztosítja. A GUIDE@HAND okostelefonokon futó többnyelvű, hangos idegenvezető alkalmazás, amely számos hazai és nemzetközi versenyen szerzett díjat (pl. Kiváló Magyar Tartalom eFestival 2012, European Youth Award "Education for All! kategória). A szolgáltatással több hazai városban és néhány szomszédos országban találkozhat már a látogató. A GUIDE@HAND alkalmazás a turizmus mellett más területeken is hasznosnak bizonyult, így például sikeresen alkalmazták az Ottlik Géza: Hajnali háztetők irodalmi séta projektben.
Piacorientált innovatív fejlesztéseinket kutatási tevékenységünk alapozza meg. Számos hazai és nemzetközi konferencia előadás, folyóiratcikk és könyvfejezet született a multimédia kiszolgálás optimalizálása területén.

Termékeink/szolgáltatásaink

 • GUIDE@HAND - Okostelefonokon (iOS és Android) futó többnyelvű, hangos idegenvezető alkalmazás
 • SZTAKI SSS® Technology (Synchron Slide and Stream) 2.0 - Előadások, konferencia anyagok archiválása, videók és prezentációk szinkronizált lejátszása
 • Egyedi és generikus eLearning tananyagok webes és mobil platformokra (pl. KRESZ eCourse, Microsoft Office, Libre Office, Többplatformú (web és mobil) angol tananyag kezdők számára stb.)
 • Online tanfolyam- és vizsgaszervező rendszer
 • Szakmai tanácsadás eLearning képzési megoldások bevezetéséhez
 • Oktatás eLearning tartalomfejlesztés témában

További információk

Munkatársak

Kaposi Gábor
Kaposi Gábor
Cím: 1111 Budapest, Lágymányosi u. 11
Szoba: L 415
Telefon: +36 1 279 6185
E-mail: kaposi.gaborEZT_TOROLJE_KI@EZT_TOROLJE_KIsztaki.hu
Szkaliczki Tibor
Szkaliczki Tibor
Cím: 1111 Budapest, Lágymányosi u. 11.
Szoba: L 415
Telefon: +36 1 279 6185
Fax: +36 1 209 5269
E-mail: szkaliczki.tiborEZT_TOROLJE_KI@EZT_TOROLJE_KIsztaki.hu
Szántó György
Szántó György
Cím: 1111 Budapest, Lágymányosi u. 11.
Szoba: L 417
Telefon: +36 1 279 6187
Fax: +36 1 209 5269
E-mail: szanto.gyorgyEZT_TOROLJE_KI@EZT_TOROLJE_KIsztaki.hu
Veres Miklós
Veres Miklós
Cím: 1111 Budapest, Lágymányosi u. 11.
Szoba: L 415
Telefon: +36 1 279 6185
Fax: +36 1 209 5269
E-mail: veres.miklosEZT_TOROLJE_KI@EZT_TOROLJE_KIsztaki.hu
Weisz Zsolt
Weisz Zsolt
Cím: 1111 Budapest, Lágymányosi u. 11.
Szoba: L 414
Telefon: +36 1 279 6179
E-mail: weisz.zsoltEZT_TOROLJE_KI@EZT_TOROLJE_KIsztaki.hu