Ugrás a tartalomhoz

EU Kiválósági KözpontISO 9001

ERCIMW3C MemberFraunhofer Projektközpont

Hírek

Konzorcium a jövő internetéért

2013. November 26. 13:17

Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet két egysége, a 3D Internet-alapú Kontroll és Kommunikációs Laboratórium és az Informatikai Kutatólaboratórium Adatbányászat és Keresés Csoport 194 MFt  összegű NFÜ, KTIA_AIK_12 típusú, "Virtuális téri neurokognitív kutatóműhely létrehozása a jövő immerzív médiatechnológiáinak kutatásához és fejlesztéséhez (NeuroCogSpace)” című projektet nyert el konzorciumban az Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két tanszéke, az Ergonómia és Pszichológia és a Távközlési és Médiainformatikai Tanszékével valamint az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézettel közösen.

A projekt célja kettős:

  1. nemzetközi szinten egyedi kutatóműhely és laboratórium létrehozása a VirCA platform segítségével virtuális téri neurokognitív alapfolyamatok és gyakorlati navigációs kérdések vizsgálatára,
  2. az új laboratórium első alkalmazása világújdonságot jelentő kísérletekben.

Az első cél mentén a projket kiépít egy valós tértől és helytől független ökológiailag valid, online kísérleti kollaborációs VirCA alapú hálózatot "augmented reality" infrastruktúrával. Az EU trendeknek megfelelően erős interdiszciplináris lehetőségeket biztosít (mérnöki, informatikai, ergonómiai és kognitív idegtudományok).  A különböző szakterületű kutatók elismert tudása és az egyedi, összeköthető kísérleti kollaborációs platform nemzetközileg kiemelkedő kutatóműhely megalapozására és új, világszínvonalú paradigmák kidolgozására vezet. Közvetlenül szolgálja az kiemelt EU trendeket, pl. a jövő internetén megjelenő 3D immerzív kollaborációs terek és 3D interaktív médiarendszerek fejlesztését.

A kísérletek a jövő 3D internetének használatában alapvető keresési, tájékozódási és navigációs viselkedések alaposabb megismerését célozzák a neurokognitív folyamatoktól az ergonómiáig, egyedülállóan új módszereket alkalmazva: mozgás közbeni EEG regisztráció, virtuális terekben új szemmozgáskövetés és mindezek adatbányászati elemzése.