Ugrás a tartalomhoz

EU Kiválósági KözpontISO 9001

ERCIMW3C MemberFraunhofer Projektközpont

Konferenciák

Kognitív Infokommunikáció (CogInfoCom) konferenciasorozat

2013. April 24. 09:39

A Kognitív Infokommunikáció (CogInfoCom) konferenciasorozat létrehozását a kognitív tudományok és az infokommunikáció területei között zajló, egyre inkább gyorsuló konvergencia-folyamat felismeréseként kezdeményezte az MTA SZTAKI és a BME TMIT konzorciumában működő 3DICC Kutatólaboratórium.  A konferenciasorozat elindítása 2010-ben egy nemzetközi szinten is elismert kutatókból álló testület aktív részvételével történt, melynek tagjai 9 országot és a legkülönbözőbb mérnöki és kognitív tudományi területeket képviselik.

A 2. Nemzetközi CogInfoCom konferencia 2011-ben, Budapesten került megrendezésre.  Összesen 81 tudományos előadás hangzott el a konferencián.  Az eseményen megjelent publikációk 10%-a legalább két különböző területet képviselő szekcióvezető közös tollából származott, míg az egész konferenciára vetítve a legalább két különböző területet összefogó publikációk aránya 40% -- így például több olyan cikk jelent meg, melynek szerzői között egyszerre találunk irányításelmélettel, informatikával és etológiával foglalkozó kiemelkedő kutatókat.  Az adatok jól mutatják a CogInfoCom interdiszciplináris jellegét, illetve azt a tényt, hogy a létrehozott konferencia-sorozat kiemelkedően alkalmas több különböző, ma még elkülönülten kezelt tudományterület összefogására.

A 3. Nemzetközi IEEE CogInfoCom konferencia 2012-ben, Kassán került megrendezésre.  Az előző évi konferenciához képest jelentősen nőtt a résztvevők száma.  Összesen 165 előadás és 23 gyakorlati bemutató hangzott el az eseményen.  Számos előadás és bemutató az MTA SZTAKI-ban kifejlesztett VirCA rendszer köré összpontosult, amely rendszer egyedi és rugalmas módon bővíthető 3D kiterjesztett és virtuális kollaborációt lehetővé tevő platform.  Az a tény, hogy a konferenciához 331 szerző járult hozzá munkájával, és hogy a szerzők 28 ország 100 különböző intézményét képviselték, jól jelzi a konferencia-sorozat egyre növekvő jelentőségét.